Facebook Share

Despre mine

sotie si mamica fluturasului Matei

Postări populare

aici poti cauta printre retetele de pe blog

Se încarcă...

Schnäppchen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 30 august 2008

tarta cu feta si bacon



1 aluat foetaj,proaspat
3 oua
150-200g sunculita tocata fin
150g feta cuburi
200g smantana groasa sau creme fraiche
verdeata tocata fin

aluatul se intinde in forma de tarta unsa si pudrata cu faina.se inteapa de mai multe ori si aseaza sunculita cubulete si feta deasupra.separat mixam ouale intregi cu smantana si verdeata tocata fin si turnam deasupra.dam la cuptor aprox 45-50min la 175 grade.
rece feliem.

Atentie:nu se pune sare,oricum branza si sunculita sunt destul de sarate.

prajitura cu zmeura si nuci


prajitura se poate face cu orice fructe,proaspete sau din compot.

Blat:
300 g faina,
1 plic praf de copt,
150 g zahar,
150 g unt,
4 oua,
100 g nuci macinate

deasupra:
1 compot de zmeura

decor:
zahar pudra,
putin suc din compot

Se mixeaza zaharul cu untul si ouale puse pe rand.

Se incorporeaza nucile, faina si praful de copt. Se pregateste o tava patrata mai micuta(sau cea de tort) cu hartie de copt si se toarna aluatul.

Se pun zmeurele la scurs apoi se presara peste aluat.



Se coace prajitura la foc potrivit.



Se amesteca zaharul praf cu putin suc din compot si se decoreaza prajitura.


.

vineri, 29 august 2008

gratin cu vinete si cartofi


750g vinete
750g cartofi
2 cepe
2-3 catei usturoi
cateva linguri ulei masline
sare,piper,verdeata tocata
400ml sos de rosii
cascaval razuit

vinetele si cartofii se taie felii subtiri.se prajesc rapid vinetele in ulei incins pe ambele parti si se scot pe hartie absorbanta iar cartofii se fierb cateva minute in apa sarata.
se aranjeaza apoi intr-o forma rezistenta la cuptor vinetele si cartofii in randuri alternative:


ceapa si usturoiul se calesc in ulei incins,se sting cu sosul de rosii,adaugam verdeata,sare,piper si lasam sa scada cat de cat sosul.apoi il turnam peste legume si presaram deasupra cascavalul:

dam la cuptor pentru 45min si servim fierbinte cu paine proaspata de casa.

evantai cu pere




un desert rapid pentru musafiri neasteptati care suna la usa.

1 pachet foetaj
2-3 linguri dulceata caise
1 compot pere jumatati
cateva felii migdale

foetajul se taie patrate iar perele se pun la stors intr-o sita.se taie apoi felii care se rasfira ca un evantai si se pune cate o jumatate de para pe fiecare patrat de aluat.se ung cu dulceata de caise calduta si se presara migdalele.se dau la copt cam 20min la 180 grade.se servesc fierbinti cu inghetata.

pizza margherita


aluat:

1/2 cub drojdie
1 lingurita sare
1 lingurita miere
450g faina
4 linguri ulei masline
200ml lapte

deasupra:

400g rosii
400g rosii feliate
300g mozarella
sare,piper
2-3 linguri ulei masline

rosiile intregi de curata de piele si seminte,se taie cuburi fine care se fac sos cu 1 catel usturoi,sare,piper,1lingura ulei masline.aluatul dospit la Mp se imparte in 4 bucati.se intinde pe fiecare bucata putin sos,se pun rosii felii una langa alta,mozarella


si se coace 20min la 200grade.apoi se stropeste cu ceva ulei masline si serveste.

joi, 28 august 2008

vinete umplute cu ciuperci


1 kg vinete
1 legatura ceapa verde
2-3 catei usturoi
400g ciuperci,proaspete
1 legatura patrunjel
sare,piper
2 rosii
cascaval razuit

vinetele se injumatatesc pe lungime si se curata de miez.se stropesc cu zeama de lamaie pentru a nu se innegri,sareaza si apoi se lasa sa stea 15min cu gura in jos.
miezul tocat se pune la calit cu ceapa verde tocata grob,ciupercile cuburi,usturoiul in 2-3 linguri ulei incins.dupa vreo 5-7 min adaugam si rosiile decojite si fara sambuuri,taiate cubulete.condimentam totul cu sare,piper si lasam inca 3-4 min pe foc.apoi adaugam patrunjelul tocat si luam cratita.lasam sa se racoreasca.

umplem jumatatile de vinete cu acest amestec si le asezam in tava unsa cu ulei,


presaram deasupra cascavalul razuit


si dam la cuptor 1h,primele 35min tava acoperita cu hartie de copt sau folie aluminiu.

chec cu struguri



este reteta de chec a mamei mele.se poate face cu fructe,nuci,cacao

5 oua
250g unt
200g zahar
esenta rom
400g faina
1 plic praf de copt
300g struguri

mixam ouale intregi cu zaharul,untul la temp camerei.adaugam faina,esenta,praful de copt si omogenizam.turnam compozitia in forma de tort,rotunda,tapetata cu hartie de copt si deasupra punem boabele de strugure.coacem la 180 grade.


rece pudram cu zahar sau turnam deasupra glazura de zahar.

muffins cu zucchini si morcov


pt 12 buc:

100g cascaval razuit
100g zucchini
150g morcov
patrunjel verde tocat
50g seminte de floarea soarelui
100ml ulei
150g iaurt simplu
200g faina
1ou
1 plic praf de copt

se razuieste morocvul si zucchini pe partea mare,apoi se amesteca cu faina.separat mixam oul,iaurtul,uleiul si adaugam faina cu legumele,cascavalul,semintele de floarea soarelui,putina sare,verdeata tocata.
punem in forma de muffins pregatita cu hartiute si coacem 20-25min.

miercuri, 27 august 2008

rulada de porc umpluta


800g carne porc pt rulada
1 legatura ceapa verde
1 morcov
2 rosii
4-5 ciuperci proaspete
1 ou
1 felie paine tare
2 linguri ulei,
sare,piper,verdeata tocata
1 lingurita amidon pt sos

carnea de porc se bate usor cu ciocanul de snitele si se condimenteaza din belsug cu sare,piper.
separat tocam ceapa vedre,razuim morocvul si le punem la calit in ulei impreuna cu ciupercile tocate.dupa vreo 2-3 min se adauga si rosiile decojite si fara samburi,taiate cuburi.
luam tigaia de pe foc,condimentam cu sare,piper,punem verdeata tocata grob,painea cuburi mici si oul.
pe bucata de carne intindem amestecul acesta,rulam si legam strans.o prajim in ulei incins pe toate partile,apoi o punem in tava cu 200ml supa si 100ml vin.dam la cuptor pentru 80-90min si o stropim mereu cu sosul din tava.dupa aceea o lasam 15min la grill sa prinda o culoare frumoasa deasupra.
sosul il legam cu putin amidon si servim alauturi de cartofi si carnea taiata felii.

pofta buna!

impletitura cu amarettini si fistic


un cozonac delicios care merge de minune la cafeluta de dimineata sau langa o cana mare de lapte.este foarte pufos iar amarettini ii dau o aroma speciala.

50g unt
250ml lapte
500g faina
1 cub drojdie
1 ou
100g amarettini
100g fistic nesarat
50g miere

am framantat aluatul(dupa semnalul sonor adaugam fisticul tocat grob si amarettini putin zdrobiti) si l-am lasat sa dospeasca in MP,apoi l-am impartit pe masa usor infainata in 3 suluri pe care le-am impletit.
se pune in tava de chec pregatita cu hartie de copt si se la cuptor 30min la 175 grade.

marți, 26 august 2008

paine taraneasca cu tarate si faina de secara



aluat 1
50g drojdie
250ml apa
150g faina(jumatate grau,jumatate secara)
se amesteca si lasa 24h la temp camerei

aluat 2:
350ml apa
2 lingurite sare
2linguri ulei
200g faina secara
50g tarate
400g faina alba grau
1 lingurita zahar

se amesteca aluatul rezultat in prima zi cu restul ingredientelor.eu am framantat si dospit la MP.se formeaza 2 paini sau numai una,se aseaza in tava cu hartie de copt:

si se da la cuptor aprox 1h.rece se feliaza.

pufoase cu mere


reteta de la Poca

pentru aluat
250 gr. faina
1/2 pachet drojdie proaspata
3 linguri zahar
1 ou
50 gr. unt moale
10 linguri lapte caldutz

pentru umplutura
2 mere
4 linguri zahar
nuci pisate (am pus migdale felii)
1/2 linguritza scortisoara

in centrul fainii se pune drojdia amestecata cu 1 lingura din catitatea de zahar si 1-2 linguri lapte. Dupa ce dospeste, se adauga restul de zahar, oul intreg, restul de lapte, faina, untul moale.se framanta un aluat care se lasa la dospit 40min.se imparte in 6-8 bucati egale.cat aluatul dospeste calim merele razuite cu zaharul,scortisoara iar la final adaugam migdalele felii.in mijlocul fiecare bucati de aluat pune o lingura de umplutura si adunam capetele spre centru,dandu-i forma rotunda.
asezam pufoasele in tava cu hartie de copt si le dam la 180 grade,pentru 15min.

Naan-paine indiana


reteta de la kikenhana

100 ml apa calda
4 linguri iaurt
280 gr faina de paine (650)
1-2 catei de usturoi maruntiti
1 lingurita seminte coriandru (zdrobiti-le)
1 lingurita seminte anason (zdrobiti-le)
½ lingurita boia ardei iuti
1 lingura miere
1 lingurita sare
4 linguri unt topit (una penrtu aluat, 3 pentru uns)
1 lingurita drojdie uscata sau ½ cub drojdie proaspata

aluatul framantat si dospit la Mp se imparte in 5 bucati din care se intind cu mana sau sucitorul.se pun in tava cu hartie de copt:


si dati-le la cuptor,la temp maxima, cam 5 minute pana painicile se umfla, apoi dati drumul la grill si mai lasati-le inca cateva minute pana fac aurii. Daca aveti cuptor electric puteti seta programul care transmite caldura atat de sus cat si de jos pe temperatura maxima si asezati painicile la mijloc si se vor coace complet cam in 9-10 minute.
Dupa ce le scoateti din cuptor ungeti-le cu unt topit si serviti.

luni, 25 august 2008

rotocol polonez cu miere si mac




reteta Laura A

aluat:
250 gr faina
1 lingurita miere sau zahar
1 varf sare
50 gr unt moale
90 ml lapte caldut
15 gr drojdie proaspata sau 7 gr uscata
1 ou mediu
coaja portocala/lamaie

Umplutura:
50 gr stafide
2 linguri rom
125 gr mac
4 linguri miere
coaja portocala/lamaie

se framanta un aluat din ingredientele de mai sus,care se lasa la dospit vreo ora:

intindem apoi o foaie dreptunghiulara si punem umplutura,eu am folosit gata preparata dar scriu aici de pe blogul laurei cum a pregatit-o ea:
"Peste mac se toarna apa clocotita cat sa-l acopere si se lasa cam 15 minute, dupa care il scurgem foarte bine.In cazul in care macul e deja macinat doar il scurgem si il adaugam peste stafide,daca nu e macinat dupa ce il scurgem il mixam ca sa fie mai fin un pic. Stafidele care trebuie sa stea in rom cam jumatatte de ora se scurg si se pun cu cele 4 linguri de miere si coaja rasa pe foc.In momentul in care mierea s-a topit adaugam macul scurs si il lasam pe foc,invartind in el,cam 10 minute.apoi il lasam la racit"


se ruleaza strans si aseaza in tava cu hartie de copt,unde-l lasam la odihnit vreo 25min:



il coacem apoi la 180grade:

cand s-a racorit putin il taiem felii.este foarte pufos,delicios!

spaghete cu spanac


o reteta gustoasa pentru zilele calduroase de vara:

300g spaghete
2-3 cepe
2-3 catei usturoi
220g spanac congelat( sau proaspat,oparit)
150ml supa de legume
sare,piper
2 rosii
parmezan sau cascaval


pastele se pun la fiert in apa sarata.ceapa si usturoiul se calesc in 2-3 linguri ulei incins

adaugam spanacul,lasam 2-3 minute apoi stinge, totul cu supa si fierbem pina lichidul scade.intre timp curatam rosiile de pielita si de seminte si le taiem cuburi,le adaugam la spanac:

condimentam cu sare,piper si lasam si la final punem pastele fierte:

servim imediat cu parmezan sau cascaval razuit.

duminică, 24 august 2008

tarta cu spanac si feta


reteta de la aliza

-6 oua
-300 g spanac
-1 ceapa
-50 g branza feta razuita
-sare, piper, putin ulei de masline


ceapa ticata se caleste in uleiul incins.se adauga spanacul oparit,stors si tocat marunt si lasam pina scade tot lichidul:

batem ouale intregi cu ceva condimente si adaugam branza rasa si compozitia de spanac.turnam in tava de tarta unsa si pudrata cu faina:

si dam la cuptor 45min:

rece feliem si servim.

painite vieneze



usor dulci si extrem de pufoase sunt ideale la micul dejun.

reteta PaulaM
1 cub drojdie
1kg faina
125g miere
12g sare
550ml lapte
1ou

30g unt pt uns painitele

aluatul framantata si dospit se imparte in bucati de 50g



din care se formeaza painicile:

se pun in tava si lasa la dospit inca 40min pina-si dubleaza volumul:

se coc apoi la foc mare:

fierbinti se ung cu untul fierbinte:

se pot congela cand s-au racit total.ies cam 40buc.

chiftelute de curcan cu ricotta



reteta de la Aliza

500g carne curcan(O pulpa)
100 g ricotta
1 ou
2 catei de usturoi
4 linguri parmezan
sare, piper
verdeata tocata


eu am fiert carnea si am facut o supica.am desprins-o apoi de pe os si am tocat-o la robot cu restul ingredientelor:

din compozitia obtinuta se formeaza chiftele cu mana putin usa cu ulei,care se prajesc in grasime incinsa:


apoi se scot pe hartie absorbanta:

sunt excelente chiar si a doua zi:

matei a mancat 2 asa caldute .
aliza pupici din partea noastra pt aceasta reteta!